Youngeun (Rosaria) och Junwoong (Álvaro): från Korea till Rom för att låta sig döpas av påven

I Korea har de träffat vänner som går i Opus Dei-centret. På så sätt har tron blivit en mycket attraktiv verklighet för dem. På lördag kväll, vid påskvakan i Peterskyrkan, kommer de att tas upp i den katolska kyrkan. Detta är deras berättelser.

Un grupo de coreanos que participan en el UNIV.

Youngeun (Rosaria): "Jag vill arbeta för andra".

Hej, jag heter Youngeun Choi och bor i Seoul i Sydkorea. Jag studerar för närvarande urban sociologi vid universitetet i Seoul.

Som sociolog tycker jag mest om att prata med många människor, lyssna på olika åsikter och sedan uttrycka dem i korta texter för att organisera mina egna tankar.

Youngeun kommer att döpas under påskvakan.
Youngeun kommer att döpas under påskvakan.

Det är svårt att sammanfatta människors drömmar och önskningar eftersom de förändras över tid. Men jag vill prata med många människor och ta del av olika åsikter. Jag vill arbeta tillsammans med andra och för andra, snarare än att arbeta ensam.

Jag har en nära vän som är djupt troende. Jag tror att jag på ett naturligt sätt blev intresserad av tro på grund av henne. Jag hängde med min vän och började delta i en katolsk klubb på universitetet, gick i kyrkan och lärde mig en massa nya saker. Nu kommer hon att bli min gudmor och jag är mycket tacksam mot henne.

Min familj är inte religiös, men jag gillade det stöd de gav mig när jag berättade att jag skulle döpas. Särskilt min mamma visade intresse för katolicismen och tyckte om den och sa att den gav henne en stark närvaro av Gud. De upptäckte också var domkyrkan i min hemstad låg och stöttade mig. Då tror jag att tvivlen försvann och jag bestämde mig för att låta döpa mig utan dröjsmål.

Jag vet fortfarande inte så mycket om tro, men jag gillar ordspråket: "Älska din nästa som dig själv". Jag tänkte också att jag vill ha ett stort hjärta som Jesus och älska och ta hand om andra lika mycket som jag älskar mig själv. Jag vill också lära mig mer. Jag tackar er för att ni ber för mig!

Junwoong (Álvaro): "Jag blev överraskad av Jesu oändliga kärlek".

Jag heter An Junwoong, och jag kommer att döpas med namnet Álvaro under den kommande påskvakan i närvaro av påven. Jag kommer från Korea, men jag har bott i Kina i 19 år sedan jag var ett år gammal. För närvarande håller jag på att doktorera inom området datorarkitektur, efter att ha studerat elektroteknik.

Junwoong (vänster) dricker ett romerskt kaffe.
Junwoong (vänster) dricker ett romerskt kaffe.

När jag tänker på framtiden vill jag bli någon som föreslår optimerade IT-arkitekturer för datacenter med hjälp av min expertis inom mitt område. Men det jag helst av allt vill bli är en bra pappa.

Mitt möte med tron var så här: Jag bodde i Kina i 19 år. Det är ett mycket slutet land när det gäller religion, så jag hade ingen erfarenhet av religiöst liv. För tio år sedan, när jag flyttade till Korea för att gå på universitetet och träffade Ji-hwan, började min tro på religion gradvis att förändras. När jag såg hans uppriktiga och rättframma sätt att leva ville jag följa i hans fotspår.

Sedan besökte jag Opus Dei-centret för att uppleva deras kultur och fortsatte att gå dit då och då. Dessutom åkte vi en fredag varje termin, efter att jag hade avslutat mina universitetsstudier, på övernattnings- och tvådagars volontärresor med ordensfolk från Kkottongnae. För tre år sedan, under en reträtt, deltog jag i en mässa för första gången och fördjupade min önskan att ta emot tron.

Den koreanska gruppen åt en middag i Rom med kardinal Lazzaro You Heung Sik, prefekt för dikasteriet för prästerskapet.
Den koreanska gruppen åt en middag i Rom med kardinal Lazzaro You Heung Sik, prefekt för dikasteriet för prästerskapet.

Under årens lopp har jag sett hur katoliker och mina vänner på centret älskade sin nästa. Jag undrade alltid hur jag skulle kunna älska andra och nu vet jag hur. Jag började med katekesundervisning i Myeong-dongs katedral. Den mest imponerande sanningen jag lärde mig under min katekes (förberedelse för dopet) är Jesu oändliga kärlek. Det faktum att han räddade ett enda förlorat får och aldrig slutade älska fram till sin död, uppståndelse och himmelsfärd var den mest fantastiska sanningen för mig.

Tack vare Univ-resan kommer jag att få möjlighet att döpas av påven under årets påskvakan, med dopnamnet Alvaro. Jag kan inte föreställa mig hur ceremonin kommer att vara. Jag har tittat på videon från påskvakan 2023 på YouTube ungefär fem gånger, men det verkar fortfarande inte verkligt för mig, och att tänka på det får mig att känna hur bra Gud är med mig. Jag är lite nervös, ja, jag kommer att göra misstag.

På mötet vi hade i onsdags med andra killar från San Rafael fick jag många applåder. Nu känner jag ett ansvar att återgälda den tillgivenheten till kyrkan genom att vara en god kristen.