Stiftsfasen av Marcelo Câmaras helgonförklaringsprocess är avslutad

Lördagen den 6 april genomfördes ett viktigt steg i processen för saligförklaring av Marcelo Câmara. När stiftsfasen är avslutad kommer dokumenten att skickas till dikasteriet för helgonförklaringar för vidare utredning.

Hundratals människor följde engagerat den högtidliga avslutningen av ärkestiftsfasen för salig- och helgonförklaringsprocess av Guds tjänare Marcelo Henrique Câmara, som ägde rum i församlingen Jesu heliga hjärta i Florianópolis. Avslutningsvis firades en tacksägelsemässa för arbetet och frukterna under de senaste åren.

Evenemanget leddes av ärkebiskopen av Florianópolis, Don Wilson Tadeu Jönck, assisterad av stiftspostulatorn fader Vitor Feller och postulatorn för den romerska fasen, Paolo Vilotta.

Opus Deis regionvikarie i Brasilien, fader Fábio Henrique Carvalheiro, och fader Flavio Sampaio de Paiva, som följde Marcelo på nära håll, deltog också.

Fader Flávio påminde om att Marcelinho lärde alla att vara bröder: »Han älskade alla i Emmaus (där han upplevde sin omvändelse vid 19 års ålder genom att delta i dess aktiviteter). I denna församling var han dessutom kateket för ungdomar och vuxna. Som supernumarie medlem i verket älskade han alla i denna andliga familj. Han lärde oss att kyrkans olika karismer kompletterar varandra, att vi alla är bröder och systrar. Helighet kommer alltid att vara ett tecken på enhet i kyrkan.«


Läs mer om Marcelos liv på hans webbplats..


Fader Fábio Carvalheiro betonade den stora glädje och dragningskraft som uppstår när människor får kännedom om Marcelinhos heliga liv: »Det var tydligt att så många unga människor var närvarande vid mässan. Förutom Brasilien hör jag talas om människor som vördar honom och ber om hans förbön i så många länder: Japan, Australien, Indien, Sydafrika, Kenya, Portugal, Spanien, Polen, Tyskland, USA, Mexiko, Chile, Argentina, bland andra.

De är människor som i sina liv upptäcker möjligheten att också söka helighet i vardagen: i sina studier, i sitt arbete, i sitt intresse för det allmänna bästa, i sin önskan att smitta sina vänner med sin tro, i sin omtanke om de mest behövande; egenskaper som lyser igenom i Marcelinhos liv«, betonar Opus Deis regionvikarie.

Don Fábio betonade också hur vackert det var att se människor från olika kyrkliga sammanhang fira i en anda av gemenskap: från församlingen, från den karismatiska förnyelsen, från Emmaus och från Opus Dei. I denna mening »välkomnar vi alla med glädje Msgr. Wilson Jönck att sprida Marcelinhos heliga liv, med övertygelsen om att göra stor nytta för kyrkan«, bekräftade han.


Enlace relacionado: Intervju med Maria Zoê Bellani, biograf över Marcelo Câmara


»När Marcelinho lärde känna Verket kom han redan från en intensiv bana inom kyrkan: efter att ha upptäckt sin kallelse att söka helighet i sitt arbete och sina dagliga aktiviteter fortsatte Marcelinho sina aktiviteter i församlingen, med ett intensivt apostolat bland unga människor; hans strävan efter helighet och hans apostoliska iver inom kyrkan förstärktes av det budskap som spreds av den helige Josemaría och av den utbildning och andliga vägledning han fick i Opus Dei fram till sina sista dagar«, avslutade fader Fábio.

I ceremonin deltog också några av Marcelos tidigare kollegor, riksåklagare Fábio de Souza Trajano, åklagare André Ghiggi Caetano da Silva, åklagare Márcia Aguiar Arend och åklagare Marina Modesto Rebelo (GEAC:s statliga samordnare), som gladde sig åt möjligheten att Câmara skulle bli den första justitiekansler som helgonförklarades.

Åklagare Márcia Arend betonade att »det är ett privilegium att bevittna avslutningen av stiftets fas av saligförklaringsprocess av en medlem av Åklagarmyndigheten i Santa Catarina«. Marcelos exempel på att söka helighet i sitt arbete som åklagare förblir en inspiration för kollegor, även för dem som inte delar hans tro.