“Jag försöker få de troende att besöka Herren i Tabernaklet”

Vittnesbörd från Armando Lasanta, präst sedan 1990 och kyrkoherde i Alberite (La Rioja i Spanien). Han tillhör det Heliga Korsets prästsällskap som är ett prästsällskap knutet till Opus Dei.

“Det har varit till stor nytta för mig att tänka på det som Opus Deis grundare alltid sade: Tänk först av allt på fromhetsövningarna, umgänget med Herren i bönen, firandet av den heliga Mässan, de små detaljerna i det dagliga umgänget med medmänniskorna, att gå till de sjuka och vara dem till hjälp... Jag har av honom lärt mig vikten av att alltid vara glad, att förmedla min optimism, att ha ett positivt tänkande, att vara positiv mitt i livets motigheter. Allt är avsett att vara till det bästa, sade han och var själv en mästare i att alltid vara på gott humör.

En annan stor iver som jag också har lärt mig av hans erfarenhet är att försöka finna prästkallelser. Jag vill hjälpa ungdomar, pojkar och unga män, att upptäcka att om Gud kallar dem är det kanske det som kommer att ge mening åt deras liv att ge sig själva åt Gud genom att låta sig vigas till präster. Att låta dem se att det är något underbart att ge sitt liv åt prästämbetet. Jag själv leddes till detta ämbete genom den apostoliska ivern hos kyrkoherden i min by...

Jag har också lärt mig av Opus Deis grundare att utbildningen måste gå steg för steg med umgänget med Jesus Kristus. Vi präster måste lära människorna att älska Jesus Kristus, närma sig Honom. Tabernaklet i kyrkan måste bli till centrum i livet, inte bara för prästen utan också för vanliga människor, så att de upplever Herren i tabernaklet som något de kan referera till, som någon de kan besöka och gå till som till en vän. Jag försöker påminna alla om att vi måste gå till kommunionen med ett rent hjärta, efter att – när vi har behov av det – ha bett Gud om förlåtelse i botens sakrament.

Och sedan får vi inte glömma umgänget med jungfru Maria. I en region som denna, Rioja, vars folk älskar vår Moder av hela hjärtat, uppmanar jag alla som bor här att även ställa henne i centrum av sina liv, tillsammans med Herren i tabernaklet.

För min del har jag tack vare utbildningen jag fick i det Heliga Korsets prästsällskap lärt mig att för varje dag växa mer och mer i kärlek till Kyrkan, till påven och till läroämbetet. Jag är rörd över att se den stora trofasthet påven hyser mot Jesus Kristus. Det är en man som ger sig själv och alla sina krafter åt Kyrkan."

Denna berättelse har publicerats i häftet "Guds barns glädje", av Alberto Michelini. © 2002 Opus Deis informationskontor.