En familjär, studieintensiv atmosfär

Förebild för grundandet av ”Das Internationale Studentinnenwohnheim Müngersdorf” i Köln var college i Storbritannien.

»Studenthemmet uppfattas som ett eget hem för alla dem som vill koncentrera sig på sina studier, kan entusiasmeras av ideal och som behållit en stor portion nyfikenhet gentemot livet och sina medmänniskor.« Så skulle ”Das Internationale Studentinnenwohnheim Müngersdorf” (ISM) som huset officiellt kallas, vilja beskriva sina mål. »Vi uppfattar oss som ett alternativ och försöker i samma stil som ett engelskt college skapa en familjär och studieintensiv atmosfär med möjlighet till fackövergripande vidareutbildning« heter det på studenthemmets hemsida.

För det av personalprelaturen Opus Dei förda och i dess anda ledda huset handlar det dessutom om att skapa en religiöst präglad omgivning, i vilken kvinnor från alla delar av världen kan bli inspirerade av kristna värden. Eftersom huset medvetet har en internationell prägel lär sig dess kvinnliga invånare samtidigt om livet i ett multikulturellt umgänge.

»Uppskattning och öppenhet för andra kulturer präglar husets atmosfär«, om det är också hemmets ledning övertygad.

Ett mångfaldigt utbud

Med hänsyn till detta mål är det faktiskt så, att de kvinnliga studenterna inte måste tillhöra den katolska kyrkan, ja de måste inte ens vara kristna. Huset står öppet för studeranden från alla religioner och konfessioner, varvid studenthemmets kristna grund givetvis inte låter sig fönekas. Men samtidigt blir också allmänbildning starkt betonad. Studiegrupper i de mest skilda ämnen, språkkurser, samtalskvällar med framträdande personer från vetenskap, näringsliv, kyrka och politik, konferenser, konserter, studieresor och andra tillställningar avrundar studenthemmets mångfaldiga och utomakademiska utbud.

»ISM:s utbildningsarbete garanterar boende och besökare en akademisk nivå, tränar samarbetsförmåga praktiskt och främjar öppenhet gentemot andra kulturer och världsåskådningar på basis av den kristna människobilden«, svarar ledningen angående husets målsättning. Så kunde förra året filmregissören Manuela Stacke (”Mondscheinkinder”) eller den f. d ZDF/SAT 1- moderatorn Christina Blumrath även engageras för föredrag liksom den mångårige rektorn för den renommerade internatskolan ”Salem”. Författarläsningar och diskussioner med moderna författare, däribland Georg-Büchner-pristagaren 2007 Martin Mosebach står på husets program. Kända och omtyckta är också ISM:s internationella språkkurser under sommarmånaderna. Förutom intensiv och kvalificerad undervisning erbjuds de kvinnliga deltagarna också möjligheten att lära känna eller fördjupa den katolska tron.

Sightseeing i Köln och omgivningar sörjer för en utvidgning av den kulturella horisonten och också en meningsfull fritid skapas genom att film, sport, musik och pyssel erbjuds.

Det råder ett intensivt utbyte

Huvudman för ISM är Deutsch-Internationale-Kulturverein vilken 1960 grundades som en allmännyttig förening för främjande av kvinnors utbildning. Förutom studenthemmet i Köln understöder också föreningen studenthem och utbildningscentra i andra tyska städer.

Samtidigt råder ett livligt utbyte rum mellan studenthem ledda av Opus Dei i andra länder, tex.  i Wien eller Zürich liksom i London och Paris.

Studenthemmet i Köln bjuder på möblerade enkelrum, undervisnings- och uppehållsrum, datasalar med internetuppkoppling, bibliotek, kapell, musiksal, idrottshall, matsal (hel-eller halvpension) liksom en trädgård och cykelkällare. Även en tvättservice finns. Dessutom är en hushållsutbildning ansluten till ISM.

På grund av omfångsrika ombyggnads-och moderniseringsåtgärder kommer studenthemmet att stängas 1 mars och åter öppnas höstterminen 2009/10. Närmare information finns på ISM:s hemsida.

Von Monika Prangemeier Die Tagespost, Würzburg 09.02.2008