Johannes Paulus II saligförklaras

Vatikanens presstjänst har just meddelat att Johannes Paulus II skall saligförklaras i Rom den förste maj 2011, den Gudomliga Barmhärtighetens söndag. Påven Benedikt XVI kommer att vara Mässans huvudcelebrant.

En Not från Kongregationen för helgonförklaringsprocesser medde­lar, att Benedikt XVI skall vara huvudcelebrant vid mässan, då hans föregångare skall saligförklaras sön­dagen den förste maj, den Gu­dom­liga Barmhärtighetens sön­dag.

Såsom man vet, presenterades processen före den fastställda tiden om fem år efter frånfället. Den påvliga dispensen var resultatet av det överväldigande ryktet om helighet, som Johannes Paulus II åtnjutit under sin livstid till sin sista stund. För övrigt har de kanoniska normerna gällande processer om salig- och helgonförklaringar ytterst noggrant iakttagits.

Från juni 2005 till april 2007 har stiftets undersökning försiggått i Rom med förfrågningar riktade till andra stift för att samla upplysningar om livet, dygderna och ryktet om helighet och eventuella underverk. Kongregationen har i beslut den 4 maj 2007 godkänt giltigheten av detta kanoniska tillvägagångssätt och i juni 2009 har denna Kongregation undersökt la Positio super vita et virtutibus (ett utlåtande om Guds tjänares liv och dygder).

Därefter har Kongregationens nio teologer givit ett positivt omdöme om hjältemodet i dygder hos Johannes Paulus II, och Kardinalerna och andra biskopar i Kongregationen har bekräftat denna fördelaktiga åsikt.

Den 19 december 2009 har Benedikt XVI godkänt publiceringen av beslutet angående dygdernas heroiska utövande. Med tanke på Johannes Paulus II:s saligförklaring har processens Postulation underställt Kongregationen fallet av ett tillfrisknande från Parkinsons sjukdom hos Syster Marie-Simon-Pierre Normand, av Les Petites Soeurs des Maternités catholiques.

Den 21 oktober 2010 lades sedan fram handlingarna i den kanoniska undersökningen och i de medicinska undersökningarna inför kongregationens medicinska kommission. Efter ytterst noggrann prövning av vittnesmålen och av inledande dokumentation, uttalade den sig till fördel för den vetenskapligt oförklarliga särprägel av detta tillfrisknande.

När teologerna fått vetskap om de medicinska slutledningarna, fortsatte de den 14 december 2010 till teologisk utvärdering av dossiern och godkände enhälligt enheten, antecedentia och den samstämda invokationen, riktad till Johannes Paulus II, liksom även dess slagkraft riktad mot detta underbara tillfrisknande.

Vid sitt ordinarie sammanträde, den 11 januari 2011, utfärdade Kongregationens medlemmar slutligen enhälligt ett bekräftande utslag och vidmakthöll, att den franska nunnans tillfrisknande var ett mirakel, ty det var vetenskapligt oförklarligt, och att det fullbordats av Gud till följd av Johannes Paulus II:s förbön, som åkallats av den sjuka nunnan liksom av många andra troende.

VIS, 14/1 2011