Påvens resa till Polen: ”Förbli fasta i tron!”

Under temat ”Var fasta i tron” följer nu Benedikt XVI i Johannes Paulus II:s fotspår under sitt besök i Polen. Här nedan ett urval av hans yttranden. Vi börjar med de senaste.

Mässa på Segertorget. Om vi förlitar oss på Honom förlorar vi inget men vinner allt.

"Man försöker förvränga Kristi ord och ta bort sanningen ur Evangeliet. Enligt dessa personer är den nämligen alltför obekväm för den moderna människan. Alla kristna måste gång på gång jämföra det de själva tror på med det som Evangeliet och kyrkans tradition säger för att på så sätt förbli trogna det som Kristus säger, även då det är krävande och mänskligt sett svårt att förstå."

"Vi får inte falla för frestelsen att hamna i relativism eller att tolka den heliga Skrift på ett subjektivt och selektivt vis. Det är bara sanningen i sin helhet som kan öppna vägen till den Kristus som dog och återuppstod för vår frälsnings skull."

"Tron består i den innerliga relationen med Kristus. Att älska Kristus betyder att förlita sig på honom, även i prövningens stund. (...) Om vi förlitar oss på honom förlorar vi inget men vinner allt. Vårt liv får i hans händer den sanna meningen. (...) Att älska honom betyder att förbli i dialog med honom för att genast förstå vad han vill med våra liv och sedan utföra det."

"Att leva den egna tron som en kärleksrelation med Kristus betyder att vara redo att avstå från allt som innebär att förneka hans kärlek. (...) Tron som anknytning till Kristus visar sig som den kärlek som får oss att göra det goda som Skaparen inskrivit i vars och ens natur, i varje människas personlighet och i allt som existerar i världen.”

Benedikt XVI: "Alla kristna måste gång på gång jämföra det de själva tror på med det som Evangeliet och kyrkans tradition säger för att på så sätt förbli trogna det som Kristus säger, även då det är krävande och mänskligt sett svårt att förstå.”

Möte med det polska ekumeniska rådet: Kärleken är början till enhet.

"Vi kan inte glömma”, sade han, ”den väsentliga tanken som alltsedan början var kärnan till lärjungarnas enhet: nämligen att i de troendes förening får det inte finnas en fattigdom som tar sig uttryck i att några saknar de nödvändiga medlen för ett värdigt liv. Den tanken är fortfarande aktuell (...) och om vi vill acceptera de nutida utmaningarna för det karitativa arbetet så beror detta till stor del på hur vi ömsesidigt kan samarbeta. (...) Alla kan vi hjälpa till i detta arbete och använda oss av detta nät av relationer som är resultatet av dialogen som förs mellan oss och den gemensamma aktion vi utför.”

"Bland de kristna sammanslutningar som är kallade att vittna om kärlek, står familjen i främsta ledet. I dagens värld där internationella och interkulturella relationer är så vanliga, blir det allt vanligare att ungdomar som kommer från skilda kulturer, traditioner, religioner och kristna trosinriktningar beslutar sig för att bilda en familj. Ofta är detta ett svårt beslut som innebär många risker både för trons bibehållande, familjebildandet som för bildandet av ett enhetligt klimat inom familjen. Tack vare att denna ekumeniska dialog finns och ständigt utvidgas kan ett sådant beslut istället bli till ett konkret praktiserande av enhet.”

Möte med präster i Warszawas katedral. Experter på det andliga livet.

"Låt oss inte tro att vi måste ständigt ha bråttom, som om den tid vi ger åt Kristus, i stilla bön, skulle vara förlorad tid. (...) Vi får inte bli modstulna över det faktum att bönen kräver en viss ansträngning, inte heller om vi tror att Jesus inte talar till oss. Han förblir i tystnad, men i handling verkar han.”

"I en värld där vi finner så mycket larm, så mycken förvirring, är det nödvändigt att vi i tystnad tillber Jesus dold i hostian. Var trägna bedjare och tillbedjare och lär ut bönen och tillbedjan till de troende. I dem kommer de att finna tröst och ljus, framför allt alla de som lider kommer att finna det.”

"De troende begär bara en sak av prästerna – att de skall vara specialister i att främja människans möte med Gud. Prästen behöver inte vara expert i ekonomi, i husbyggande eller politik. Man förväntar sig att han är expert på det andliga livet.”

"Det som de troende förväntar sig av honom är att han skall vara ett vittne om den eviga visdomen som finns i det uppenbarade Ordet. Om ni anstränger er om ett bra böneliv och att skaffa en god teologisk bildning, så kommer detta att ge resultat i era liv. Kristus behöver präster som är mogna, manliga och äger förmågan att odla ett äkta andlig faderskap."

"Det är nödvändigt att lära sig att äkta och uppriktigt leva upp till den kristna botgöringen. Genom att praktisera den, bekänner vi de individuella synderna i förening med våra medmänniskor, inför dem och inför Gud."

"Tjäna alla, var tillgängliga i församlingar och biktstolar, följ de nya rörelserna och föreningarna uppmärksamt, stöd familjerna, glöm inte bort ungdomen, de fattiga och de som är övergivna".

På Warszawas flygfält – att bättre förstå vad som menas med ”humanism”.

"Den sista dagen kommer jag att bege mig till Auschwitz, där jag hoppas få träffa framför allt överlevande efter nazismens terrorvälde som kommer dit från olika länder och som har lidit detta tragiska förtryck. Vi kommer alla att be tillsammans för att det förra seklets sår skall läkas genom den medicin som den gode Guden anvisar oss, genom att förlåta varandra. Därigenom ger han oss nyckeln till hans barmhärtighets mysterium."

”Jag kommer att besöka krigsfälten och tänka på de många som dog där i hopp om kunna lära vad man inte får göra”. Det är ett bra ögonblick att begrunda ”hur människan kan sänka sig så djupt och förlora sin värdighet när hon trampar på andra människor.”

"Låt oss hoppas att vi bättre kommer att inse vad som menas med ”humanism” och att vi lär oss att förstå att människan är skapad till Guds avbild för att på så sätt undvika att liknande ting händer i framtiden”, avslutade påven.