Undersökningsfasen av Dora del Hoyos helgonförklaringsprocess har avslutats

Frid, lugn, längtan efter trohet: dessa var de egenskaper som kännetecknade Dora del Hoyo och som hon också spred bland människor i sin omgivning. Det underströk biskop Javier Echevarría i samband med att den inledande fasen av Guds tjänarinnas, Dora del Hoyos, helgonförklaringsprocess avslutades den 24 oktober 2016.

Opus Deis dåvarande prelat, biskop Javier Echevarría, ledde ceremonin som avslutade undersökningsfasen av Dora del Hoyos helgonförklaringsprocess vid det Heliga Korsets påvliga universitet. I sitt tal framhöll han särskilt “hennes lugn, friden som hon utstrålade med sin närvaro, som hjälpte andra att troget följa Herren”.

Vidare talade han om “hennes professionalitet, hennes respekt för och omsorg om alla, och hur hon på ett okonstlat sätt bemötte olika svårigheter som inträffade”. Dessa mänskliga dygder hos Dora fick livskraft genom hennes tro, hopp och kärlek till Gud.

Under de senaste fyra åren har Dora del Hoyos (1914-2004) liv, dygder och rykte om helighet undersökts av prelaturen Opus Deis tribunal, som har förhört ett stort antal vittnen som haft tillfälle att träffa henne.

Det samlade bevismaterialet kommer att överlämnas till den Heliga stolen, närmare bestämt Kongregationen för helgonförklaringsprocesser. Som ett första steg kommer kongregationen att undersöka om processen har skett enligt kyrkolagen och, om så är fallet, konstatera dess giltighet. Efter det kommer postulatorn att sammanställa en positio – en redogörelse för Doras dygder och en biografi, baserade på vittnesbörden och dokumenten – som kommer att överlämnas för granskning och sedan bedömning av helgonkongregationen och påven. Om bedömningen av Guds tjänarinnas helighet faller ut positivt, kommer påven att fastställa att hon på ett heroiskt sätt har utövat de kristna dygderna.

Dora del Hoyo arbetade professionellt som hushållerska när hon upptäckte budskapet om vardagslivets helgelse som den helige Josemaría Escrivá de Balaguer predikade. Hon blev medlem i Opus Dei år 1946 och bidrog, genom sin yrkesmässiga kompetens, sin glädje och sin generösa hängivenhet, till att sprida medvetenhet om värdet av att arbeta bra av kärlek till Gud och nästan, bland unga människor med mycket varierande bakgrund.

*****

Dora del Hoyo föddes i Boca de Huérgano i norra Spanien den 11 januari 1914. År 1940 flyttade hon till Madrid för att arbeta som hushållerska, och det var under denna tid som hon lärde känna den helige Josemaría. Från december 1946 bodde hon i Rom, dit hon hade flyttat på Opus Deis grundares önskemål.

Hon avled den 10 januari 2004. Hennes kropp vilar i Santa Maria della Pace i Rom, Opus Deis prelatskyrka, på samma plats där grundaren, den helige Josemaría, och hans förste efterträdare, den salige Álvaro del Portillo, ligger begravda, något som speglar vad Dora betydde för den tjänst som Kyrkan anförtrott åt Opus Dei.