Tecken som präglar jubelåret

Under jubelåren flödar kyrkan över av nåd och kallar alla sina barn till omvändelse. Det gör kyrkan genom att ur de skatter av nådegåvor hon förvaltar göra det möjligt för människor att vinna fullständig avlat. Denna avlat kan också tillämpas på de avlidna.

När man når fram till den heliga porten har man nått målet för sin vallfärd. En vallfärd är ett av många sätt att uttrycka ens vilja att förnya sig helt och hållet och att fortsätta vandra med kyrkan i sin stad och i hela världen.

Som pilgrim vill man försona sig med Gud; man biktar sig därför. När man biktat sina allvarliga synder, tar Guds Ande åter sin boning i själen. Man återvänder till nådens tillstånd och synden hindrar en inte längre från att vara nära Gud. Då är man redo för att gå vidare på sin kristna väg. Man tar avstånd från all synd, även de förlåtliga synderna, och går efter en komplett bikt till den heliga kommunionen.

Man ber sedan i enlighet med den helige Faderns intentioner och är därigenom i andlig gemenskap med kyrkans högste herde, Petri efterföljare. Denna bön har ingen fastställd form - man kan be Fader vår eller Var hälsad Maria, men också någon annan bön, även fritt formulerad. Det väsentliga är alltså denna inre gemenskap med påven och därmed med hela kyrkan.

Här kan man ladda ner ett dokument med en samvetsrannsakan som hjälp för att förbereda sig för botens sakrament och ordningen för själva bikten. Skriv gärna ut det som dubbelsidigt häfte.