Svensk frukost till påven: dulce de leche

Betsy är född i Malmö och jobbar på sjukhuset som växeltelefonist. Hon är en mamma som älskar att baka. När prästen i församlingen berättade att påven gillar dulce de leche fick hon en ide …

Betsy med sin dotter bakar tårtan till påven.

Betsy Obregon är svensk, men hennes föräldrar kommer från Chile. Hennes svenska är en redig skånska och hennes spanska låter tvättäkta chilenskt. För Betsy är påvens besök i Skåne naturligtvis en stor händelse och det kommer att bli ett minne för livet – inte minst som han besöker hennes egen stad: det mångkulturella Malmö.

Chilenare har något gemensamt med argentinare, och alltså har Betsy och påven Franciskus något gemensamt: förtjusningen i den ljuvliga kolaliknande krämen ”dulce de leche” eller ” manjar” som det heter i Chile, tillagade av söt kondenserad mjölk. Alltså vill Betsy baka en tårta med dulce de leche så att påven skall känna sig som hemma under sitt dygn i Sverige.

Betsy ska baka en tårta med dulce de leche så att påven skall känna sig som hemma under sitt dygn i Sverige.

”Idéen att baka en tårta till påven kom från vår församlingspräst, fader Fermín, som uppskattar mina kakor och bakelser som jag donerar till kyrkkaffet på söndagar. När f. Fermín sade att påven gillar dulce de leche, kom jag på idén att göra en bakelse till påvens frukost. Självklart är detta en stor ära för mig.”

Läckerheten som påven skall få är: ”en tårta gjord på sockerkaksbotten, fylld med dulce de leche, konserverade persikor i skivor och sylt och slutligen täckt med ännu mera dulce de leche och kokos.”

"Hans moderna synsätt är något jag uppskattar, vilket jag förmodligen inte är ensam om."

Betsys familj är förtjust i idén: ”De tänker att det är en stor ära att få tillfälle att laga en tårta till påven. Min dotter Elly ställde omedelbart upp för att hjälpa till.”

Vad skulle Betsy säga till påven om hon skulle få tillfälle att tala med honom? ”Att jag är mycket stolt över att vi har en påve som kommer från Sydamerika. Hans moderna synsätt är något jag uppskattar, vilket jag förmodligen inte är ensam om. Hans genuina sätt att vara är beundransvärt. Slutligen: snälla fortsätt att sprida det kristna moderna synsättet till omvärlden.