Prelatens besök i Estland och Finland

I dagarna gjorde biskop Javier Echevarría en pastoralresa till Estland och Finland. Vi har samlat några anteckningar om detta korta besök.

Prelaten med teaterregissör Lembit Peterson.

Under den första dagen av den pastorala resan till Finland och Estland träffade prelaten några av ländernas Opus Dei-medlemmar på Vantaas internationella flygplats i Helsingfors. Därefter fortsatte han till Tallinn med färjan som förbinder de två finsk-ugriska huvudstäderna.

Under resan passade man på att berätta för prelaten om företeelser som är utmärkande för den estniska kulturen, exempelvis den rika körtraditionen

I Tallinn möttes prelaten av flera hundra människor som kommit från olika delar av landet. Han uppmuntrade alla att med sitt liv och sitt exempel utföra apostolat som evangeliserar på djupet, särskilt bland människor som aldrig fått tillfälle att lära känna Jesus Kristus.

Prelaten på färjan till Tallin.

Särskilt rörande var prelatens möte med teaterregissören Lembit Peterson som träffade den salige Álvaro del Portillo när han besökte Estland den 27 april 1993. På den tiden fanns det inte ens tio katoliker med estniska som modersmål.

Till den skara människor som samlats för ett möte på en idrottsplats talade biskop Echevarría om att återvända till rötterna i det land som påven Innocentius III en gång kallat ”Marias land”. Vid samma tillfälle uppmuntrade han esterna att tillsamman med Maria utöva ett brett apostolat.