Om några veckor prästvigs 31 diakoner

Det är några veckor kvar tills 31 Opus Dei-medlemmar vigs till präster. Huvudcelebrant kommer att vara kardinal Giuseppe Bertello, ordförande för Vatikanstatens Governatorato.

Tre av de diakoner som ska prästvigas den 29 april.

Kandidaterna diakonvigdes av biskop Javier Echevarría, Opus Deis prelat som avled den 12 december 2016. ”Ert särskilda åtagande – sade han vid det tillfället – bör vara ett generöst och innerligt engagemang för alla.”

Prästvigningen kommer att äga rum den 29 april i Rom och huvudcelebrant kommer att vara kardinal Giuseppe Bertello, ordförande för Vatikanstatens Governatorato.

Att bli Kristi tjänare är en stor förändring, en nådegåva som är en övermäktig, helt oförtjänt

Månaderna efter diakonvigningen har diakonerna utövat sitt ämbete och fortsatt med studierna och med förberedelserna för prästvigningen. Francisco Chapa, en av diakonerna, säger: ”självfallet räknar vi de dagar som är kvar. Att bli Kristi tjänare är en stor förändring, en nådegåva som är en övermäktig, helt oförtjänt, men som man tar emot för att ställa sin tjänst till allas förfogande.”

Luigi Vassallo förklarar: ”Vi förbereder oss för den stora nådegåvan och det enorma arbete som väntar på oss och vi förtröstar på att Gud kommer att bära oss i det uppdraget. Vi lever dessa dagar i en anda av bön och ledsagade av många personers bön. Vi önskar precis som påven Franciskus att bringa glädje och barmhärtighet överallt.

Vem känner sig redo för något sådant här?

”Vi har förberett oss många månader – förklarar Javier Bordonaba – men, vem känner sig redo för något sådant här? Vi har haft erfarna präster som handledare. De har väglett oss i hur man förrättar sakramenten, hur man närmar Kristus till människor, hur man lyssnar, hur man kan hjälpa den som söker en smula hopp hos oss.”

Diogo Brito y Álvaro Ruiz Antón, dos diáconos que serán ordenados sacerdotes.

Álvaro Mira noterar att ”biskop Javier Echevarría kommer att delta i vår prästvigning från himlen. Han diakonvigde oss och jag tror att vi alla ber honom om hjälp att bli goda präster. Jag minns så väl hur han kramade mig under ceremonin. Det ger mig tillförsikt att tänka att han ber Gud om att vi ska blir dugliga redskap för honom.”

Biskop Javier Echevarría kommer att delta i vår prästvigning från himlen. Han diakonvigde oss och jag tror att vi alla ber honom om hjälp att bli goda präster

Till ceremonin, som kommer att äga rum i san Eugenio (Rom) den 29 april kommer många släktningar och vänner. ”De vet redan om det – säger portugisen Diogo Brito, en av de 31 diakonerna – men det som mest hjälper oss under de här förberedande veckorna är allas böner, särskilt våra vänners och släktingars.”

”Må de be – tillägger Álvaro Ruiz Antón – så att vi blir lugna, sansade och att var och en av oss är trogen och inte glömmer bort att ’vara som en matta där alla kan trampa mjukt’ som den helige Josemaría brukade säga, att vi lär oss att bli de präster som påven Franciskus vill ha: herdar som inte reser upp hinder utan som är nära Guds folk.”

Ceremonin kommer att sändas genom internet på denna hemsida.