Josemaría Escrivás helgonförklaring

Den soliga morgonen den 6 oktober 2002, inför flera hundratusentals människor, helgonförklarade Johannes Paulus II på Petersplatsen Josemaría Escrivá, Opus Dei grundare.

6-10 OKTOBER 2002: HELGONFÖRKLARINGS KRÖNIKA Dagar fyllda av bön och tacksägelse

När Josemaría Escrivá för första gången kom till Rom i skymningen den 23 juni 1946, fick han sin första bostad i en minimal vindsvåning i en byggnad vid Città Leonina-torget, bara några meter från Peterskyrkan. Och när det blev kväll gick han ut till en liten terrass som hörde till våningen, med utsikt mot det apostoliska palatset där påven har sitt residens. Därifrån kan man se fönstren på den påvliga våningen. Gripen började den helige Josemaría att be för Pius XII. Kanske sökte han stöd hos så många kristna som under historiens lopp har uppoffrat sitt liv för påven. Eller kanske tänkte han på de många som – såsom han hade skrivit i Vägen – skulle önska vallfärda till Rom videre Petrum – för att se påven. Timmarna gick snabbt och gryningen överraskade fader Josemaría försjunken i bön; han hade vakat sig igenom sin första natt i Rom...

I Rom

Under samma fönster till den påvliga våningen finner vi den 6 oktober en människoskara i bön för påven och Kyrkan, så stor att den fyller upp Petersplatsen, Via della Conciliazione och flera andra angränsande torg och gator. Myndigheterna har beräknat att antalet människor som bevistade kanoniseringen av den helige Josemaría var mellan 450.000 och 500.000. För många var det deras första besök i Rom, för en del antagligen det enda de någonsin kommer att göra.

Alla som var närvarande vid kanoniseringen drog till Rom i skaror från de sista dagarna i september månad. De kom med flyg, buss, bil eller båt. Enbart i Civitavecchias hamn inseglade inom loppet av några få timmar åtta båtar. På många ställen blev resenärerna emottagna av unga frivilliga som var måna om att hjälpa dem med allt de kunde behöva.

Den 3 oktober flyttades de heliga kvarlevorna av Opus Deis grundare tillfälligt från den plats där de vanligtvis vilar till Sant’Eugenio-basilikan, som är en rymlig kyrka, tillräckligt stor för att bekvämt hysa de personer som skulle bege sig dit för att be till det nya helgonet.

På kvällen fredagen den 4 oktober presenterades officiellt i Santa Cecilia-auditoriet på Via della Conciliazione projektet Harambee 2002. Det är ett av de initiativ i solidaritetens tecken som kom i gång med anledning av hundraårsminnet av den helige Josemarías födelse och hans kanonisering.

Upptagen bland helgonen

Gudstjänsten under vilken helgonförklaringen ägde rum började kl. 10.00 den 6 oktober. ”Till den heliga treenighetens ära (...) förklarar vi den salige Josemaría Escrivá de Balaguer för helig och skriver in honom i förteckningen över helgonen, samt fastställer att han inom hela Kyrkan fromt skall hedras såsom en bland helgonen” proklamerade Johannes Paulus II högtidligt. Församlingens ”Amen” satte punkt för kanoniseringsformuleringen och en gripande applåd steg från Petersplatsen upp mot Sant’Angelo-borgen. Efter gudstjänstens slut kördes påven – som önskade hälsa folkmassan – i en öppen bil tillsammans med Opus Deis prelat längs Petersplatsen och Via della Conciliazione. Tiotals barn fick vid detta tillfälle mottaga välsignelsen och en kyss på pannan av påven.

På morgonen den 7 oktober mottog den helige Fadern i en audiens pilgrimerna som deltagit i helgonförklaringen. Johannes Paulus II hänvisade i sitt tal till den anda av ovillkorligt tjänande gentemot alla människor som det nya helgonet givit prov på under sitt liv, vilket ”visade sig i hans totala överlämnande av sig själv åt prästgärningen och i den storsinthet med vilken han sporrade så många evangeliseringsverk och sociala inrättningar till förmån för de mest behövande.” Strax dessförinnan hade biskop Javier Echevarría, Opus Deis prelat, avslutat firandet av tacksägelsemässan på själva Petersplatsen.

Vid slutet av audiensen kom patriarken Teoctist, överhuvudet för den ortodoxa kyrkan i Rumänien, för att officiellt hälsa på den helige Fadern. Deltagarna i audiensen uttryckte i mångfaldiga applåder glädjen hos alla de katoliker som kommit från jordens alla hörn och deras längtan efter Kyrkans enhet.

Tacksägelse

Under de följande dagarna firades tacksägelsemässor på 18 olika språk i olika basilikor och kyrkor i Rom. Programpunkterna med anledning av den helige Josemarías kanonisering avslutades på eftermiddagen den 10 oktober med det högtidliga återflyttandet av hans kropp från Sant’Eugenio-basilikan till prelatskyrkan Santa Maria della Pace.