Familjevallfärd

Ibland är det bra att ta en paus från vardagslivets alla små och stora krav; från oklippta gräsmattor och otvättade kläder; från storhandling och skjutsande. En paus för att umgås med familjen, träffa vänner, komma ut i naturen och för att be tillsammans.

Vi bestämde oss för att göra en liten Mariavallfärd för familjer. (Den helige Josemaría brukade uppmuntra sina andliga barn att visa Jungfru Maria särskild uppmärksamhet under maj månad genom att göra en vallfärd till en Mariahelgedom och be rosenkransen på vägen. Gärna tillsammans med vänner och i alla fall den sista sträckan till fots.)

En helg i maj var det dags. Några familjer mötte upp vid Alvastra klosterruin. De vuxna dukade upp en picknick och barnen klättrade på murarna. Nya bekantskaper gjordes och gamla återupplivades.

Mätta och nöjda gav vi oss av på vår lilla pilgrimsvandring i det vackra vårlandskapet. Knappt fem kilometer längs gröna ängar och gula rapsfält, med rosenkransbön, sång och en och annan trilskande treåring. Väl framme i Heda kyrka, vördade vi "Himladrottningen i Heda" med sång och firade sedan den heliga mässan.

Framåt kvällen bar det av till vandrarhemmet, underskönt beläget på Omberg. En hög stapel av hämtpizzor försvann i en rasande fart och de vuxna kunde sedan sitta och prata eller ta en promenad medan barnen lekte i skogen till sent inpå kvällen.

Morgonen därpå tog vi god tid på oss för frukost och gjorde sedan ett besök vid fågelsjön Tåkern. Alltihop avslutades sedan med mässa och picknick i Heliga hjärtas kloster. Alla verkade rörande överens om att ses om ett år igen.

Må du kunna och vilja sprida frid och glädje i hela världen genom denna vackra andakt till Vår Fru och genom din vaksamma kärlek. (S:t Josemaría, Rosenkransen)