Det heliga Korsets prästsällskap

Stiftsprästerna kan bli medlemmar i Det heliga Korsets prästsällskap, vilket är oskiljaktigt förbundet med prelaturen Opus Dei.

Det heliga Korsets prästsällskap utgörs av prelaturens präster och av andra stiftspräster och stiftsdiakoner.

Det heliga Korsets prästsällskap är en sammanslutning av präster och diakoner som är oskiljaktigt förenad med Opus Dei och i vilken det för närvarande finns ca 4000 medlemmar. Den utgörs av prelaturens präster och diakoner och av andra stiftspräster och stiftsdiakoner. Opus Deis prelat är sällskapets ordförande.

Stiftprästerna som ansluter sig till sällskapet söker andlig hjälp för att bli heliga genom sitt ämbetsutövande enligt Opus Deis specifika anda.

Deras anslutning till Det heliga Korsets prästsällskap medför inte att de blir en del av prelaturens prästerskap. Var och en av dem fortsätter att vara inkardinerad i sitt eget stift och är endast avhängig av sin biskop, även i det som rör det pastorala arbetet, och han redogör endast för biskopen för detta arbete.

Kyrkans auktoritet har i olika dokument, till exempel i flera texter från Andra Vatikankonciliet samt i Kyrkolagboken, rekommenderat denna typ av prästsällskap.

För att en präst skall tas upp i Det heliga Korsets prästsällskap skall han, såsom när lekmän blir medlemmar i Prelaturen Opus Dei, vara medveten om att ha fått en kallelse av Gud för att sträva efter helighet enligt Opus Deis anda.

Detta innebär vissa förutsättningar: kärlek till stiftet och enhet med alla medlemmar i stiftets prästerskap, lydnad till och vördnad för sin egen biskop, fromhet, beredskap att fördjupa sin teologiska utbildning, iver för själarna och uppoffringsanda, ansträngning för att främja kallelser samt önskan att uppfylla ämbetsuppgifterna så fullkomligt som möjligt.

De särskilda utbildningsmedel som stiftsprästerna i Det heliga Korsets prästsällskap får liknar den utbildning som prelaturens lekmän får: undervisning om Kyrkans lära eller om aspekter av det andliga livet, månadsreträtter osv. Därtill ansvarar var och en personligen för att ta del av den vanliga utbildning som kyrkorätten föreskriver för präster och den som biskopen uppmanar till eller rekommenderar.

Den andliga och utbildande verksamhet som medlemmarna i Det heliga Korsets prästsällskap deltar i kolliderar inte med den tjänst som biskopen anförtrott dem.