Christian: Utbildning i Verket är som en kraftstation

Christian Wilke bor i Falkenstein (Tyskland) och arbetar som sjukvårdare på en kriminalvårdsanstalt för vålds- och sexualförbrytare. Han är medarbetare i Opus Dei.

Christian med sin hustru och sin dotter.

Jag växte upp i det forna DDR, i en familj, som tillhörde den evangeliska kyrkan och fortfarande håller fast vid den konfessionen. Den 19 april ringde en farbror till mig strax efter klockan 18.00 och han sade att en tysk blivit ny påve. Av ren nyfikenhet satte jag på TV:n.

De närmaste dagarna fick jag inte bort hans ord ur mitt huvud. Som av ett inre tvång sysselsatte jag mig under de kommande månaderna och åren med teman som tro och kyrka. Jag köpte den katolska kyrkans katekes och blev överraskad att på en gång hitta svar på sådana trosfrågor, som alltid hade sysselsatt mig.

En dag surfade jag på Internet för att söka en ny bok om katolska kyrkan. På en Internetsida från ett stort tyskt postorderföretag fastnade jag för en bok med titeln ”Vägen”. Då jag läste den visste jag, att min himmelske Fader räknat med en plats för mig i sin kyrka, den katolska kyrkan.

Jag tog kontakt med en katolsk församling på vår bostadsort, fick katekesundervisning och den 8 november 2007 fick jag ta emot Bekräftelsens Sakrament. Under hela denna tid följde mig Josemaría i sina böcker, vilka jag samtliga köpt efterhand.

Genom Verkets hemsida fick jag reda på, att en ny biografi om den helige Josemaría skulle presenteras den 29 oktober 2008 i Köln. Spontant åkte jag tillsammans med min far denna dag till Köln. Jag kände mig genast vid den första träffen välkommen och kände också, att kvällsreträtterna berikar mitt andliga liv.

Jag skulle vilja beskriva reträtterna som en kraftstation, där man åter laddar upp sin ande och själ inför vardagen. Efter det att jag hade deltagit i kvällsreträtterna och fått vänner där, sökte jag efter en möjlighet att komma mer in i Verket. Efter samtal med mina vänner i Verket beslöt jag mig för att bli medarbetare i prelaturen Opus Dei.