Álvaro del Portillo saligförklaras i Madrid 27 september i år

Programmet för saligförklaringen innehåller evenemang i Madrid och i Rom. Kardinal Angelo Amato, prefekten för helgonkongregationen, kommer att leda ceremonin för saligförklaringen.

Biskop Álvaro del Portillo.

Igår meddelade Heliga Stolen att påven Franciskus på begäran av prelaten för Opus Dei, biskop Javier Eche­va­rría, har fastställt lördagen 27 september 2014 som datum för saligförklaringen av biskop Álvaro del Portillo. Saligförklaringen kommer att äga rum i Madrid, del Portillos födelseort. Påven har tidigare godkänt och helgonkongregationen offentliggjort ett dekret om ett mirakel som tillskrivs Alvaro del Portillo.

Internationell sammankomst i Madrid

Biskop Álvaro del Portillo.

Kardinal Angelo Amato, prefekten för helgonkongregationen, kommer att leda ceremonin för saligförklaringen i Madrid. Människor från hela världen väntas delta. Biskop Javier E­che­varría, prelaten för Opus Dei, kommer att fira en tacksägelse­mässa dagen därpå.

“I denna stund av stor glädje – säger biskop Javier Echevarría – så vill jag tacka påven Franciskus för saligförklaringen av denne biskop som i så hög grad älskade och tjänade Kyrkan. Från och med nu anförtror vi åt honom påvens bö­ne­ämnen: alla kristnas aposto­liska förnyelse och hängivna tjänst åt Gud, stöd och hjälp åt de behövande, den kommande synoden om familjen, prästernas helighet”. Don Álvaro och Madrid

Många kallar biskop del Portillo med tillgivenhet helt enkelt för ”Don Alvaro”. Hans livshistoria är intimt förbunden med Rom (där han tillbringade större delen av sitt liv) och med Madrid, där han föddes den 11.e mars 1914. Där växte han upp med sina föräldrar och sju syskon. I den spanska huvudstaden lärde han känna den helige Josemaría Escrivá de Balaguer år 1935. Bara några månader därefter bestämde han sig för att bli medlem i Opus Dei.

När han var 19 år började han studera till ingenjör. Utöver sina universitetsstudier deltog han i den sociala verksamheten som sällskapet Sankt Vincent de Paul organiserade. Han ledde trosundervisning och hjälpte hemlösa barn i Vallecas och andra förorter i Madrid som då före spanska inbördeskriget var mycket fattiga. Álvaro del Portillo delade ut gåvor och mat bland behövande familjer och med den helige Josemarías uppmuntran fortsatte han med liknande aktiviteter tillsammans med de andra ungdomar som deltog i Opus Dei:s framväxande verksamhet.

Efter att ha framgångsrikt avslutat sina civila och kyrkliga studier blev han prästvigd i Madrid den 25 juni 1944 av biskop Eijo y Garay. Där utövade han sin prästtjänst fram till 1946 då han flyttade till Rom.

Inför saligförklaringen

Påven Benedikt XVI:s dekret rörande salig- och helgonförklaringar (offentliggjort 29 sept 2005 av helgonkongregationen) anger att saligförklaringar ska firas av en företrädare för den helige fadern, vanligtvis av prefekten för helgonkongregationen, på den ort som anses lämpligast. Endast helgonförklaringar ska firas av påven.

När man fick nyheten om den kommande saligförklaringen studerades därför olika platser som alternativ, framför allt centrala platser i Rom bortsett från Petersplatsen som är reserverad för påven. Prognosen för antalet deltagare ökade dock till den grad att man ansåg att det inte är möjligt att genomföra projektet inne i staden. Helgonkongregationen tog då hänsyn till ett alternativt förslag, nämligen att anordna ceremonin i Don Alvaros födelsestad, Madrid, vilket ansågs särskilt lämpligt då 100-årsdagen av hans födelse inträffar under 2014. Detta alternativ underlättar också deltagandet i ceremonin för de många personer i Don Alvaros hemland som önskar närvara och som på grund av den rådande ekonomiska krisen annars skulle ha svårt att bekosta resan.

Förberedelserna börjar nu för att ta emot de många deltagare som väntas komma från andra länder. Planerna inkluderar besök på Almudena-katedralen (Madrid) och andra platser med anknytning till Don Alvaros livshistoria och till Opus Deis första år (Opus Dei grundades av den helige Josemaría i Madrid den 2 okt 1928).

Med påven Franciskus i Rom

Organisationskommittén förbereder också olika evenemang i Rom för de deltagare som önskar vallfärda dit “videre Petrum”, ”för att se Petrus” (Gal. 1:18).

Don Alvaro tar emot påven Paulus VI:s välsignelse.

Tillsammans med de ansvariga myndigheterna studerar man hur Don Alvaros kropp (som vilar i kryptan under prelatskyrkan Santa Maria della Pace) kan tillfälligt flyttas till basilikan San Eugenio för att underlätta det för de många människor som kommer att vilja be vid hans stoft.

Efter saligförklaringen kommer en tacksägelsemässa att firas i en av de romerska basilikorna. Pilgrimerna ska dessutom kunna delta i påvens onsdagsaudiens och på så sätt visa sin tacksamhet till och stöd för den helige fadern.

Alla tillsammans, i Don Alvaros fotspår

Aktiviteter kommer att organiseras i såväl Rom som i Madrid av Harambee Africa International för att samla in pengar till fyra sjukvårds- och utbildningsprojekt i Afrika som främjades av biskop Alvaro del Portillo när han var prelat för Opus Dei.

“Harambee” betyder “alla till­sam­mans” på swahili. Deltagarna i sa­lig­för­kla­rin­gen inbjuds att med sina donationer stödja utvecklingen av en filial till Niger Hospital (Enugu, Nigeria) som vänder sig till mödrar och barn samt en utvidgning och ombyggnation av tre sjuk­vårds­an­läggningar samt en sjuk­sköter­ske­skola (anknutna till Monkole Hospital i Kinshasa (en Kinshasa, Kongo), och vidare till utvecklingen av ett program mot undernäringen hos barn genom Rural Centre Ilomba (Bingerville, Elfenbens­kus­ten). Ett annat projekt gäller insam­lingen av stipendier för präst­kandidater från Afrika som vill studera vid det Påvliga universitetet av det heliga Korset, som grundades I Rom av biskop Alvaro del Portillo efter en önskan av den helige Josemaría Escrivá.

Don Alvaro välsignar en kvinna och hennes barn.

Rosalinda Corbi, samordnare för Harambee-verksamheten, förklarar att “vi tycker att vi måste dela gåvan av saligförklaringen med de mest behövande människorna. Vi vill göra det på ett sätt som skulle ha gjort Don Alvaro mycket glad, eftersom han ägnade mycket tid åt sjuka och behövande ända från sin ungdom.”

Mer information

Nyheter om saligförklaringens olika evenemang i Madrid och Rom läggs ut på www.alvarodelportillo.org

För att stöjda Harambee i samband med saligförklaringen, besök www.harambee-africa.org