Gifte sig Josef en andra gång?

Josef var i verkligheten gift med Jungfru Maria. Detta är säkert den enda slutsatsen, om man ser på den historiska traditionen, som dokumenteras i evangelierna. Artikeln har förberetts av teologer vid Navarras universitet.

• Enligt Matteus evangelium, när Maria jungfruligt avlades med Jesus, var hon förlovad med Josef, men de levde inte tillsammans. (Matt. 1:18) Detta hände under trolovningstiden, vilken bland judarna, innebar en sådan sträng förpliktelse, att det förlovade paret kunde kallas för make och maka. Så sträng var överenskommelsen, att den endast kunde annulleras genom skilsmässa.

► Enligt Matteus evangelium, är det klart, att ängeln uppenbarade sig för Josef för att förklara, att Maria skulle föda ett barn av den Helige Ande (Matt. 1:20) och först då skulle Josef och Maria gifta sig och leva tillsammans. De följande få avsnitten i detta evangelium bekräftar det: Maria och Josef beslutar sig för att fly till Egypten, slår sig senare ned i Nasareth, och därefter finner de Jesus bland de skriftlärda i Jerusalems tempel. (Luk. 2:41-45)

► Dessutom, när Lukas beskriver bebådelsen, refererar han till Maria som ” trolovats med en man av Davids släkt”. I enlighet med evangelierna, var Josef sen i verkligheten gift med Jungfru Maria. Detta är säkert den enda slutsatsen, om man ser på den historiska traditionen, som dokumenteras i evangelierna.

► Inte desto mindre, huruvida detta var Josefs första eller andra giftermål, eller Josef bara var en gammal änkeman, som tog hand om Maria, kan bara bli en del av spekulativa legender utan någon historisk garanti om äkthet.

► Det första omnämnandet i dessa legender finner man i ”Jakobs protevangelium”, från första århundradet. Denna text berättar, att Maria stannade i templet sedan hon var tre år gammal, och när hon blev tolv, sökte prästerna efter någon, som kunde ta hand om henne. Prästerna sammankallade änkemännen i staden, och när ett extraordinärt tecken hände – en duva flög ut ur Josefs mantel – gav de Vår Fru i hans vård. Enligt denna legend, tog Josef inte Maria som sin maka: när ängeln uppenbarade sig i Josefs drömmar, sa han inte, som han gjorde i Matteus evangelium: ”Var inte rädd för att föra hem Maria som hustru”. I stället säger ängeln bara: ”Var inte rädd för denna jungfru”. (XVI,2)

► En annan senare apokryf, känd som ”Pseudo-Matteus” kanske från 500-talet, utvecklar denna historia och tillstår, att prästerna sa till Josef: ”med ingen annan kan hon förenas i äktenskap” (VII, 4), fastän den bara refererar till Josef som Marias förmyndare.

► Det faktum att Maria faktiskt var förlovad med Josef är, å andra sidan, accepterad i många andra texter: i ”Boken om Marias härkomst och Frälsarens barndom” – en sammanfattning av ”pseudo- Matteus- apokryfen” och även ”Berättelsen om Josef, snickaren” (IV, 4-5)

• Meningsskiljaktigheterna och saknaden av samstämmighet bekräftar, att det inte finns tillräckliga bevis för att tydligt kunna säga, att Josef var gift, innan han lärde känna Maria.

• Det verkar mer logiskt att tro, att Josef var en ung man, när han trolovade sig med den mest Vördade Jungfrun Maria, och att det var hans enda äktenskap.

Gonzalo Aranda