Vad har och har inte personalprelaturer gemensamt med stiften, ordnar och rörelser?

Man bör hålla för ögonen att alla kyrkliga organisationer oberoende slag deltar i samma liv och ändamål som den enda Kyrkan har. Detta gör att alla är kallade att leva i samma kyrkliga gemenskap och att visa ömsesidig kärlek.

Foto: elli_b

Såväl personalprelaturer som stift är gemenskaper av troende med hierarkisk struktur. Stift är partikulärkyrkor och omfattar alla katoliker på ett bestämt geografiskt område. Personalprelaturer finns till och verkar inom ett eller flera stift, vilka de samarbetar med genom att utföra sitt särskilda kyrkliga uppdrag som ett komplement till dem.

Inom Kyrkan kan de troende bilda sammanslutningar som, utan att ha den hierarkiska struktur som stiften och prelaturerna har, verkar aktivt för olika kyrkliga ändamål. Vissa av dessa, som t.ex. brödraskapen och välgörenhetsorganisationerna förutsätter ingen särskild kallelse hos medlemmarna. Andra, däremot, förutsätter att det finns ett kall till att bli delaktig av en särskild karisma. Ordnarna och andra ordenslivsformer samlar troende som drivs av en specifik karisma och i sitt eget liv och apostoliska aktivitet ger offentligt vittnesbörd i Kyrkans namn om evangeliets radikala krav.

Rörelser är organisationer med ett karismatiskt ursprung, vilka omfattar alla slags troende, särskilt lekmän som lever i världen. De har band av broderskap och apostolat kopplade till sin karisma.